Måndagens påverkanstips

Riksorganisationen Unga Synskadade (US) arbetar med intressepolitik och påverkansarbete. Vårt mål är att personer med synnedsättning ska kunna leva i samhället på lika villkor med fullt seende. Många medlemmar är engagerade i arbetet, men det finns också många som känner sig osäkra på vad påverkansarbete innebär och om de klarar av det. Vissa upplever att det kräver stor kompetens, och vågar helt enkelt inte närma sig. Andra tycker kort och gott att det är tråkigt.

Det vill vi ändra på! Vi tror att varje människa själv och med enkla medel kan påverka sin vardag. Visst finns det insatser som kräver erfarenhet och kompetens. Men mycket av det som finns i vår närhet går att göra något åt med fantasi och kreativitet som enda verktyg. Och då känns det troligen inte längre varken tråkigt eller knepigt.

Därför lanserar vi kampanjen Måndagens Påverkanstips. Vi vill uppmuntra fler att göra skillnad i sin egen vardag. Och vi vill väcka ett intresse för intressepolitik och visa att det inte är så krångligt som det kan verka. På sikt hoppas vi såklart att det resulterar i att fler vill engagera sig i det organiserade arbetet. Men det är inte syftet med kampanjen. Målet är att visa hur enkelt påverkansarbetet kan vara. Det komplicerade och ”tråkiga” arbetet kan man överlåta till oss.

Kampanjen ger i tio veckor enkla tips och verktyg för att påverka vardagen. Varje måndag kl.09.00 publiceras ett nytt tips på US facebooksida. Givetvis kommer vi senare varje vecka också att påminna om Påverkanstipset så att även den morgontrötta eller inte så facebookaktiva kan ta del av det. Alla tips samlas på US webbplats.

Påverkanstipsen utgörs av korta texter (max 500 tecken) innehållandes vardagliga problemställningar, enkla lösningar och förslag på argument. Kampanjen pågår mellan den 18 april och 20 juni och kommer att utvärderas i samband med US Medlemsforum den 16-19 juni.

Din åsikt är viktig för oss! Tyck gärna till om kampanjen, vi tar tacksamt emot feedback så att vi hela tiden kan bli bättre! Eller varför inte dela med dig av ett eget påverkanstips? Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig att skriva och sprida ditt tips!

Du når oss via US politiska sekreterare Josefin Bergstrand på 08-39 92 87 eller josefin.bergstrand@ungasynskadade.se.

Översikt

Genomförs: 2016-04-18–2016-06-20

Av: Riksorganisationen Unga Synskadade (US)

Målgrupp: Organisationens medlemmar

Ansvariga: Arbetsgruppen Fokus Påverkan i samarbete med organisationens politiska sekreterare och US kommunikatör<

Omfattning:  1-3 publikationer i sociala medier per vecka i tio veckor, samt samlande av material på organisationens webbplats.

Plats: www.facebook.com/ungasynskadade och www.ungasynskadade.se

Syfte:  Att ge medlemmar tips på hur de med enkla medel kan påverka sin egen vardag,och därigenom förenkla synsättet gentemot begreppet påverkansarbete.

Mål:

  •  Att via sociala medier publicera enkla tips på hur medlemmar kan påverka sin vardag
  • Att förenkla synsättet gentemot begreppet påverkansarbete.
  • Att vid kampanjens slut ha väckt ett ökat intresse bland medlemmar att engagera sig i organisationens påverkansarbete på riks- eller distriktsnivå.