Ledsagare

Att vara ledsagare i US är ett ansvarsfullt men också väldigt roligt och berikande jobb. I filmen nedan får du höra från medlemmen Frida och ledsagaren Emma vad det innebär.

I texten nedanför filmen finner du mer information om vad ledsagaruppdraget innebär samt hur du anmäler ditt intresse att bli ledsagare.

Filmen är producerad av Martin Klevelid.

INFORMATION OM LEDSAGARUPPDRAGET!

När US arrangerar aktiviteter eller skickar medlemmar för att representera oss i olika forum behöver vi ibland ledsagarservice. Som ledsagare får du möjligheten att ta dig an roliga och utvecklande uppdrag av många olika slag!

För att kunna vara ledsagare i US ska du ha fyllt 15 år (helst 18) samt se så pass bra att du får ta B-körkort. Meriterande är om du har tidigare erfarenhet av personer med synnedsättning som till exempel en familjemedlem eller en nära vän. Även erfarenhet av andra funktionsnedsättningar är meriterande. US tar sig rätten att kontrollera personer mot belastningsregistret vid tveksamheter. För mer information om ledsagning, scrolla ner för att läsa US riktlinjer för ledsagning. Det är viktigt att du läser riktlinjerna innan ditt första uppdrag!

Läs vår också vår ledsagare Stefan Ekdahls 5 tips om att vara ledsagare.

Vill du bli ledsagare hos US? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig så snart vi kan! För frågor kan ni kontakta medlemssekreterare Ylva Ekdahl på ylva@ungsyn.se eller 076 539 92 86.

RIKTLINJER FÖR LEDSAGNING INOM US

US har i allmänhet en ledsagare på var femte deltagare under en aktivitet. Bland dessa fem är två med grav synnedsättning och detta gör att en enskild medlem inte kan kräva en ledsagares fulla uppmärksamhet. Under aktiviteter förväntas alla deltagare kunna förflytta sig korta sträckor själva med stöd av hjälpmedel så som vit käpp eller ledarhund.

Vid vissa tillfällen kan ledsagare sättas in som hjälp till kursledningen, exempelvis vid incheckning av bagage på flygplatser eller vid påstigning av bussar för att räkna in gruppen, vara läs- och skrivhjälp till kursledningen samt i vissa fall hjälpa till att förflytta gruppen från ett ställe till ett annat i en stad.

Detta innebär att US’ ledsagare även ansvarar för praktiska saker gällande hela gruppen och inte enbart för de deltagare som skall ledsagas.

Ledsagarens uppdrag startar vid aktivitetens början, när alla möts vid angiven samlingsplats och avslutas när gruppen skiljs åt vid aktivitetens slut. Om ledsagaren vill får hen hjälpa deltagare under resor till och från aktiviteten men det sker i så fall på frivillig basis.

US ledsagare ska:

 • Assistera med fysisk ledsagning – alltså praktisk hjälp att ta sig fram under aktiviteten/resan. Denna ledsagning sker oftast med en ledsagare på två med grav synnedsättning.
 • Assistera med att plocka/hämta mat vid självbetjäning i de fall då det inte är möjligt att deltagaren själv följer med för att hämta mat. I så stor utsträckning som möjligt ska dock deltagaren själv följa med och bära sin egen mat.
 • Beskriva omgivning och saker (om intresse finns) – exempelvis vid sightseeing, shopping eller promenader samt möjliggöra deltagande i olika aktivitetsinslag.
 • Assistera vid sociala kontakter, exempelvis att hitta aktivitetsplanerare, hitta gruppen eller en specifik person som deltagaren vill tala med.
 • Assistera genom att söka igenom hotellrum eller liknande efter glömda/borttappade saker under resan och innan hemfärd.
 • I vissa fall vara skriv- och läshjälp för deltagare under aktiviteten.

US ledsagare förväntas inte:

 • Hjälpa deltagaren med dennes privata hygien.
 • Hjälpa deltagaren med bäddning, städning, tvätt, eller liknande. Kan dock bistå om deltagaren behöver hjälp att lära sig hur man t.ex. bäddar eller städar för att sedan kunna göra det själv.
 • Bära deltagarens väskor eller att vara ansvarig för packning vid hemfärd.
 • I stor utsträckning hjälpa till med att hantera maten som serveras vid aktiviteter och resor. Kan också i detta fall behöva visa hur deltagaren själv löser det.
 • Ledsagarna skall inte vara de som på grund av deltagarens hemlängtan och svårigheter med att sova själv, går och lägger sig tidigt eller håller sällskap vid läggdags.

Vi hoppas att dessa riktlinjer skall underlätta för både deltagare och ledsagare under resor och aktiviteter! Om en deltagare vill ha mer hjälp av sin ledsagare än US allmänna ledsagare kan ge tror vi att deltagaren får ut mer av aktiviteten/resan med en egen assistent.

US som arrangör förbehåller sig rätten att i vissa fall bedöma hjälpbehovet hos en anmäld deltagare som för stort för de egna ledsagarna – och därför kräva att deltagaren tar med sig en egen assistent. Dessa beslut fattas och meddelas av Fokus Medlem efter samtal med berörd deltagare/vårdnadshavare. Dessa beslut omprövas vid behov.

US ska alltid eftersträva att göra våra aktiviteter så tillgängliga som möjligt för personer med ytterligare funktionsnedsättningar. Ledsagare kan därför i vissa fall hjälpa personer med ytterligare funktionsnedsättningar med saker som annars inte ingår i deras uppdrag så som bäddning eller att bära saker.

Blanketter

Arvodesutbetalning ledsagare US Riks

Bank- och personuppgifter utbetalningar