Käppbärare – skäms inte!

Elliot Holmgren, bröstbild: Elliot har mörkt hår, svarta genomskinliga glasögon och är klädd i mörkblå kavaj, ljusblå skjorta och mellanblå slips. Han har en vit nästduk i bröstfickan.Elliot Holmgren kommer från Umeå och är medlem i US. Inför Vita käppens dag 15 oktober 2020 har han skrivit om hur det var för honom att acceptera att han behövde sin vita käpp.

 

Många barn och ungdomar med synnedsättning skäms över att behöva använda sig av en vit käpp. Kanske är det på grund av att man sticker ut bland kompisarna eller för att man då skyltar med att man inte ser fullt lika bra som de andra.

Jag har själv vit käpp och skämdes för det från början. Du som använder dig av en vit käpp: skäms inte för det! Använd den istället för att du måste och har behov av att använda den. Det har jag gjort och jag har upptäckt hur bra den är!

Mitt namn är Elliot Holmgren, jag är 17 år och bor i Umeå. Jag är en del av Unga med Synnedsättning Norr och har en medfödd synnedsättning som kallas Rp, som har gjort att min syn har försämrats från år till år.

Nedre synfältet försvann

När jag gick i årskurs 6 försvann mitt nedre synfält och sedan dess har jag inte kunnat se någonting nertill. Det ledde till att jag blev i starkt behov av en vit käpp.

Till en början avskydde jag grejen. Den fick mig att sticka ut när jag gick omkring på skolgården och jag kunde inte längre hänga med och exempelvis spela fotboll, som alla andra killar i klassen gjorde. Jag kunde inte heller springa runt i skogen som omgärdade skolgården som jag brukat göra tidigare, eftersom jag var tvungen att ha käppen med mig. Jag ville helst inte använda mig av den eftersom jag inte ville bli klassad som ”blindstyre” bland mina klasskamrater. Jag kände det som att om jag gick runt med en vit käpp på skolan, blev jag en loser och det ville jag inte vara.

Jag är ingen loser!

Med tiden lärde jag mig dock att uppskatta den vita käppen och började använda mig av den mer och mer. Jag fick hjälp att lära mig hur jag skulle använda den på bästa sätt och framför allt upptäckte jag hur mycket energi jag sparade genom att använda mig av den. Den energin kunde jag istället använda till att prestera bra i skolan.

När synen sedan blev allt sämre var jag glad för att jag lärt mig hur man använder en vit käpp, då den har hjälpt mig mycket genom åren. Människor jag stött på har förstått att jag inte sett hundra procent och kunnat hjälpa mig på rätt väg istället för att tro att jag var förvirrad. Något man kanske kan tro om man ser en människa utan, eller förvisso också med, vit käpp som står och tittar åt olika håll och går fram och tillbaka.

Spara energi – Använd din vita käpp!

Till dig som är barn eller ungdom och som har en vit käpp, men som inte vågar använda sig av den av den ena eller andra anledningen, vill jag säga: ”Var inte rädd för att testa nya saker! Var inte rädd för att människor i din närhet ska tycka att du är konstig eller sticker ut på något annat sätt, för alla människor är olika! Använd dig av din vita käpp för då tar det inte massa onödig energi från dig att, exempelvis, ta dig till din skola eller lektionssal och du kan spendera den energi du sparar på annat.”

Elliot Holmgren