Glöm aldrig!

Bild Linus Forsberg

Linus Forsberg, tidigare ordförande för US, har en allvarlig uppmaning till alla människor i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari. 

Syntolkning: (På bilden, halvkroppsbild, står Linus i ett bibliotek mellan två stora välfyllda bokhyllor och ”läser” boken ”Judendomen”. Linus bär genomskinliga glasögon, en brun stickad tröja, under den en vit skjorta och runt halsen hänger ett silverkors i en silverkedja).

Glöm aldrig!

Jag minns det klart och tydligt, 4 juli 2018, när en nazist ställde sig vid mig och hotade mig på öppen gata mitt i ett soligt Almedalen:
”Passa på att gå runt här medan du kan. När NMR kommer till makten kommer du inte kunna det”.

Jag gav mig själv ett löfte den dagen:
Glöm aldrig!

Den 27 januari varje år är det Förintelsens minnesdag.
En dag för att minnas människorna i koncentrations-, arbets- och utrotningslägret Auschwitz som befriades från en behandling vi aldrig får återvända till – och för att minnas de som aldrig fick bli fria från det.
Glöm aldrig!

Den 27 januari är en dag för att minnas.
Vi måste minnas alla judar, personer med funktionsnedsättning och alla andra som inte tilläts leva för att vissa människor ansåg att de här personerna var mindre värda – att de skulle utrotas enbart för vad de fötts till och för att de var de människorna de var.
Glöm aldrig!

Nazisten som hotade mig i Almedalen visste vad han sa, det var en del av det nazistiska arvet:
1933 kom en tysk lag som gjorde det obligatoriskt med sterilisering av människor med funktionsnedsättning, detta utfördes på omkring 400 000 personer av olika kön.
Minst 275 000 av de som blev mördade blev det på grund av sin funktionsnedsättning.
Det var människor med olika funktionsnedsättningar, men alla var de oönskade enligt den nazistiska ideologin.
Glöm aldrig!

Glöm aldrig vad som hänt i vår historia. Lyssna på vittnesmål, läs på, reflektera, resonera, agera.

Världen är inte där den var då men demokratin, friheten och den relativa tryggheten kan aldrig tas för given, utan måste alltid försvaras i stort och i smått – nära oss i våra sammanhang och långt ifrån oss.


Låt oss leva som goda medmänniskor.
Glöm aldrig!