29 april: Ledarhundens dag – läs om Erik och hans hund Milo

Vi har pratat med US-medlemmen Erik Erkan Sanneh om hur det är att ha ledarhund:

Att den svarta labradoren Milo gör stor skillnad för Erik är uppenbart. Han följer med överallt. Erik har haft med sin ledarhund på US-aktiviteter och det har gått jättebra. Andra medlemmar har många frågor om hur det fungerar, vad man ska tänka på och hur det är att ha ledarhund. Han förklarar: ”Det var tufft i början, det var mycket att lära sig.”

Erik, i blå jacka och grön t-shirt, sitter på huk och håller om Milo, som tittar fundersamt in i kameran.

Erik var 23 år när han fick sin hund. Han berättar att man först måste gå en kurs på fem dagar innan man får beslut om man får en hund eller ej. Man får bland annat lära sig hur man ska tänka och sköta sin hund. Hunden måste må bra! Det tog flera veckor innan han fick beslut och sen fick han vänta i åtta månader innan han fick sin hund.

September 2017 kom slutligen Milo, en fin labrador och flyttade in hos Erik. De två fick börja med hemmaträning med en tränare på hemmaplan. Tränaren kommer tillbaka och kollar flera gånger i början. Erik och Milo förstod inte varandra på en gång – Milo var ganska trotsig till en början! Idag är Milo fem år och är en glad, sprallig och energisk hund.

Erik berättar att Milo hjälper honom med att markera om det står saker i vägen (bilar, vägarbeten, kanter, stolpar), han markerar även trappor. Han är bra på apport och kan hämta saker åt (skor, käpp och liknande). Erik avslutar: ”Milo har förändrat mitt liv. Jag har mycket mer frihet och trygghet när jag rör mig ute!”

 

Text: Ylva Ekdahl,  Bild: Erik Sanneh